Rioolwaterzuivering Amstel Gooi en Vecht

windpark Westpoortweg

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat samen met HVC 4 windturbines plaatsen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het havengebied in Amsterdam-West. Samen met de andere duurzame energiebronnen van het waterschap, wordt straks evenveel energie opgewekt als dat het waterschap verbruikt. Het waterschap is dan energieneutraal.

Duurzaam en energieneutraal

De windturbines gaan naar verwachting ongeveer 21.000 MWh per jaar produceren. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer 8.400 huishoudens. Dit voorkomt bijna 9.000 ton per jaar aan CO2-uitstoot.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) levert nu al ongeveer 70% aan eigen duurzame energie. Het waterschap was de laatste jaren al zeer actief bezig met duurzame energieprojecten. Zo hebben zij 24.000 zonnepanelen op verschillende rioolwateringzuiveringsinstallaties geplaatst. En hebben zij een van de grootste groengasinstallaties van Nederland gebouwd. Die maakt per jaar 13 miljoen kuub groengas uit rioolslib.

Expertise samenvoegen

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en HVC hebben de handen ineen geslagen voor de afrondende ontwikkeling, de aanbesteding, bouw en exploitatie van de windmolens. Wij zorgen voor de technische expertise en het beheer.

Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC: “HVC is trots op deze mooie vorm van samenwerking met het waterschap, één van onze aandeelhouders die wij ondersteunen bij verduurzaming, waarbij lokale kennis rondom de rioolwaterzuiveringsinstallatie en kennis van duurzame energie optimaal samen komen. Zo kunnen we samen de energietransitie versnellen.”

In het voorjaar van 2024 zijn we gestart met de voorbereiding van de bouw. Wil je de bouw volgen, kijk dan op: www.agv.nl/windturbines

wij helpen met lokale oplossingen.

Met zonne- en windparken, helpen wij onze aandeelhoudende gemeenten en waterschappen hun doelstellingen uit de regionale energiestrategie (RES) te realiseren.

meer voor gemeente & waterschappen
je ziet de zonnepanelen van de zonneweide en daartussen lopen 11 bezoekers van de open dag

Gerelateerde projecten

windpark Brielse Maasdijk

Met de ontwikkeling van windpark Brielse Maasdijk maken we belangrijke stappen om de doelstellingen van gemeente Nissewaard te behalen. Gemeen

Windmolen Boekel in Alkmaar
foto van de windmolen de boekel ik Alkmaar, op de achtergrond een blauwe lucht met wolken.