Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Dordtse chauffeurs leren kinderen afval scheiden

donderdag 16 juni 2016

Dordtse chauffeurs leren kinderen afval scheiden

'Zien jullie deze prullenbak? Daar gooiden jullie al het afval in, behalve het papier dan. Vanaf nu gaan we dat anders doen. We gaan afval scheiden! Daarom komen we nieuwe bakken in jullie klas brengen. Voor papier, gft en plastic.' De Dordtse chauffeurs Bert Veenstra en Arjan Damen bezochten donderdag 9 juni de Julianaschool in Zwijndrecht.

De Julianaschool doet mee aan de pilot Afval scheiden en vermijden op scholen. Net als scholen uit Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam. De pilot duurt tot half juli 2016.

Testen
Doel van de pilot is om te testen of gescheiden afvalinzameling door HVC op basisscholen succesvol is. De basisscholen krijgen bakken voor gft, plastic, blik en pak, papier en restafval. Hiervan krijgen de scholen er maar één van om het afval scheiden aan te moedigen. Voor gft-, plastic, blik en pak- en papierafval kan de school kosteloos extra bakken aanvragen. Gebruikelijk is dat afval op school als bedrijfsafval wordt behandeld. In dat geval is gescheiden inzameling (nog) geen vanzelfsprekendheid. Deze pilot maakt hier een uitzondering op, waarbij de educatieve waarde van het scheiden van afval voor de leerlingen centraal staat.

Geweldige presentatie
Op de Julianaschool heeft iedere klas van HVC bakjes gekregen voor gft en papier. Bakjes voor restafval heeft de school zelf aangeschaft. En voor het plastic, blik en pak worden voortaan de oude prullenbakken gebruikt. Bert en Arjan zijn alle klassen langs geweest om de nieuwe bakken persoonlijk af te leveren. Dat deden ze door met diverse voorwerpen de kinderen te laten zien waar nu wat in moet. Zoals een leeg blikje of flesje fruitshoot, een stukje brood, een klokhuis en een bananenschil. Vooral in de hogere klassen werden veel vragen gesteld. Waarom moet een chipszak bij het restafval? Waar moet een kapotte puntenslijper in? Waarom mogen blikjes en pakken ook bij het plastic? In alle klassen was de boodschap om voortaan goed afval te scheiden. Na de geweldige presentaties van Bert en Arjan (zelfs in het Engels bij de Engelse les van groep 7) bestaat daarover geen enkele twijfel.