Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Eerste Triasboring van start!

maandag 06 november 2017

Eerste Triasboring van start!

Maandag 6 november is de Triasboring begonnen. De boorkop werd vrijdag 3 november jl. ingewijd in aanwezigheid van o.a. deelnemende bedrijven, aandeelhouders en omwonenden. Directeur Marco van Soerland: "Zes jaar na de ondertekening van de intentieovereenkomst voor een geothermieproject op vier kilometer diepte, kunnen we eindelijk gaan boren. Het is een bijzondere dag voor o.a. alle betrokken telers, HVC, Capturam, Royal FloraHolland, de gemeente en het projectteam. Wij kijken natuurlijk allemaal uit naar de welltest in januari. En wat de uitkomst ook zal zijn: met dit project maken we grote stappen in de energietransitie in Zuid-Holland. Door de kennis die we opdoen over warmte in diepe aardlagen en door hier hoe dan ook een kwalitatief hoogwaardig geothermieproject neer te zetten." 

Wat er ondergronds gaat gebeuren

Maandag wordt het eerste gat geboord, in de olie- en gasindustrie ook wel ‘spud’ genoemd. Het betreft een gat van 125 meter diep op de plek waar in juni de beschermlaag is geplaatst voor de watervoerende lagen. Nadat dit ‘ondiepe’ gat is geboord, volgt de eerste sectie van de diepe boring. De komende zeven tot negen dagen wordt een gat geboord van 1.298 meter diep en een diameter van ca. 60 centimeter. Bij deze diameter is het zaak het boorgruis goed naar boven te krijgen. Elke tien meter wordt een monster genomen van de modder en het gruis dat naar boven komt. Aan de hand van deze monsters weet de boorcrew in welke aardlaag en op welke diepte de boorkop zich bevindt. Als de volledige diepte van sectie 1 bereikt is, wordt de pijp ingebracht en wordt cement geperst tussen het boorgat en de pijp om het gat te verstevigen.

Vier secties naar 4.560 meter diep

Na ongeveer 2 weken is sectie 1 gereed. Daarna volgt sectie 2 met een diameter van ca. 43 centimeter tot 2.559 meter diep. Sectie 3 is een boorgat met een diameter van ca. 30 centimeter tot 4.204 meter diep. Sectie 4 boort door naar de Triaslaag op 4.560 meter diep. Dit laatste gat wordt niet gecementeerd in verband met de winning van warmte. De brontest vindt naar verwachting plaats in januari 2018. 

Trias Westland 24/7 operationeel

Vanaf nu is Trias Westland 24 uur per dag, zeven dagen per week in bedrijf. De boorcrew van KCA Deutag is – in shifts - 24/7 aanwezig op de boorlocatie. In de containers op het terrein zijn voor de boorcrew kantoren ingericht, een kantine en vergaderruimtes, bijvoorbeeld voor veiligheidsmeetings. De mensen die geen dienst hebben, verblijven in pensions in de omgeving.

Telefonische bereikbaarheid

Team Trias Westland is bereikbaar op 085 - 10 51 981 voor vragen, opmerkingen, eventuele calamiteiten en meldingen. Het Trias Westland team onderneemt direct actie indien nodig. De omgevingsmanager beantwoordt meldingen over o.a. licht- of geluidhinder in de regel binnen 1 werkdag.