Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Recyclen plastic verpakkingen; oplossing in zicht

donderdag 20 juli 2017

Recyclen plastic verpakkingen; oplossing in zicht

Gisteren verscheen een bericht in het nieuws over het recyclen van plastic verpakkingen. Het bericht stelt dat petschaaltjes (doorzichtige plastic schaaltjes waar vaak vlees in zit), zwarte vlees- en fruitschaaltjes en chipzakken lastig te recyclen zijn.  Het klopt, voor het goed verwerken van deze producten wordt hard gezocht naar goede oplossingen.

Petschaaltjes
Voor de petschaaltjes is de oplossing in zicht; er wordt hard gewerkt aan het bouwen van nieuwe recyclingscapaciteit. De verwachting is dat eind van het jaar deze schaaltjes goed verwerkt kunnen worden met de nieuwe capaciteit. Daarmee worden de schaaltjes grondstof voor nieuwe producten.  In de tussentijd worden de schaaltjes uit de stroom plastic verpakkingen gesorteerd en opgeslagen, totdat zij verwerkt kunnen worden.

Zwarte schaaltjes
Voor zwarte plastic materialen wordt geëxperimenteerd met nieuwe technieken, waardoor deze materialen wel worden herkend tijdens het sorteren.  Afvalverwerkers kijken ook nadrukkelijk richting producenten;  bij het ontwerpen van een verpakking moet de mate van recyclebaarheid worden meegenomen. Dat voorkomt dat er verpakkingen op de markt komen die niet geschikt zijn voor hergebruik.

Chipszakken
Chipszakken kunnen niet worden gerecycled. Het kunststof en aluminium waar de zakken uit bestaan, zijn met elkaar versmolten waardoor deze materialen niet uit elkaar gehaald kunnen worden. Chipszakken horen daarom bij restafval.

Resultaten gescheiden plastic, blik en drinkpakken
Het scheiden van plastic, blik en drinkpakken gaat goed. We scheiden deze stroom nog maar sinds kort, maar de resultaten zijn goed. Natuurlijk kan het nog beter. Mede daarom wordt er nieuwe recyclingcapaciteit gebouwd en worden er nieuwe sorteertechnieken ontwikkeld. Meer weten over wat er bij plastic, blik en drinkpakken hoort? Check: www.hvcgroep.nl/plastic