Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Stadswiel, eerste bestaande woongebouw Trivire van gas los

Ruim 76 appartementen van het Stadswiel van woningcorporatie Trivire zijn vandaag aangesloten op warmtenet Dordrecht. Het Stadswiel is het eerste bestaande woongebouw van Trivire dat wordt afgekoppeld van het aardgas, dat is goed voor het milieu, want er wordt een flinke CO2-reductie gerealiseerd. 

Afleverset en kamerthermostaat
In april en mei 2018 plaatste installatiebedrijf WVC in elke woning van het Stadswiel een afleverset en digitale kamerthermostaat. De afleverset zorgt ervoor dat de gevraagde warmte de radiatoren van de woning in kan stromen. Voorheen regelden de bewoners de warmte door de knoppen op de radiatoren dicht en open te draaien. “Nu kun je heel gemakkelijk met de digitale kamerthermostaat aangeven welke tempratuur je wilt”, legt meneer De Boeff, bewoner van het Stadswiel, uit. 
     
Warmtekraan open
Op 5 juli 2018 draaide meneer De Boeff tezamen met Tinka Rood (bestuurder Trivire) letterlijk de warmtekraan open. Er werd ook een speciale stoeptegel geplaatst om de aansluiting te markeren. Deze tegel toont dat er onder de stoep een groene warmtebron ligt. Waar woningen met zonnepanelen heel zichtbaar duurzaam zijn, is dat met gebouwen aangesloten op een ondergronds warmtenet niet het geval. Terwijl dat toch wel iets is om trots op te zijn; vandaar de speciale stoeptegels”, aldus Robert Crabbendam, manager warmtelevering van HVC. 

Van het gas los
Nu er voor de verwarmingsinstallatie geen gas meer nodig is, kan het gas voor het hele woongebouw afgesloten worden. De bewoners van het Stadswiel kookten namelijk al elektrisch. Meneer de Boeff: “Ik ben er blij mee dat we geen gas meer nodig hebben. De gasprijzen gaan alleen maar stijgen, maar daar hebben we nu geen last meer van!”. Het Stadswiel is het eerste bestaande woongebouw van Trivire dat helemaal van gas los is. Zo hebben de nieuwbouwwoningen van Trivire aan het Wiardi Beckmanplantsoen in Dordrecht  ook al geen gasaansluiting meer. Iets wat steeds verder uitgebreid gaat worden in de Drechtsteden.

Energieakkoord Drechtsteden
Vrijdag 23 februari 2018 tekenden bijna dertig vertegenwoordigers van gemeentes, provincie, netbeheer, warmtebedrijf, onderwijs, bedrijfsleven én inwoners – waaronder Trivire en HVC - de Samenwerkingsovereenkomst Drechtsteden Energieneutraal 2050. Eén van de belangrijkste doelstellingen binnen het Energieakkoord Drechtsteden is het aardgasvrij maken van alle gebouwen en woningen in de regio. De eerste stappen zijn hiervoor al genomen met de uitrol van het warmtenet in Dordrecht en daaropvolgend het warmtenet Drechtsteden. Het aansluiten van het Stadswiel op dit warmtenet van HVC en het afsluiten van het gas draagt bij aan het energieneutraal maken van de Drechtsteden.