Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Van uw gft en etensresten maken we biogas èn compost

vrijdag 10 maart 2017

Van uw gft en etensresten maken we biogas èn compost

Brandstof gemaakt van groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten? Hoe mooi is dat? Door vergisting krijg je biogas, wat groen gas wordt. Wat overblijft verwerken we daarna tot compost. Hoe we dit doen, ziet u in dit filmpje.

Hoe werkt het?
Al het gft-afval dat we inzamelen in onze gemeenten, gaat naar de vergistingsinstallatie in Middenmeer. Het gft gaat in een van de drie vergistingsbakken en wordt drie weken vergist. Door natuurlijke bacteriën en een constante temperatuur van 54C komt biogas vrij. Van dit biogas maken we groen gas. Dat gebeurt in de gasopwerkingsinstallatie. Daarna wordt het gas verspreid naar afnemers, via ht gasnet. Met de inhoud van uw groene bak, kunt u drie weken koken op dit gas. Na het vergistingsproces blijft de basis voor compost over. Na zes weken omwoelen wordt het compost gezeefd om resten steentjes en plastic eruit te halen en is het klaar voor gebruik.

Compost
Na het vergisten maken we van uw gft compost. Compost is nuttig als bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond. Het activeert het leven in de bodem en slaat voedingsstoffen voor planten op. Door het gebruik van compost besparen we op kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bovendien brengt compost voedingsmiddelen terug in de grond. En dat is weer goed voor de voedselproductie.

Doe uw gft in de groene bak
Per jaar zamelen we in Nederland ruim 1,3 miljoen ton gescheiden gft-afval en etensresten in, per persoon ongeveer 80 kilo per jaar. Maar er gaat eveneens ongeveer 80 kilo aan gft en vooral etensresten bij het restafval in de grijze bak. Zonde! Veel liever zet HVC al uw gft-afval en etensresten om in biogas en compost. U kunt hierbij helpen door uitsluitend en zo veel mogelijk gft en etensresten in de groene bak te gooien. Zo halen we samen alles eruit wat erin zit! Wilt u weten wat er in de groene bak thuishoort? Kijk hiervoor op uw digitale afvalkalender of op www.hvcgroep.nl/gft.