Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

wij hebben jouw hulp nodig voor schonere compost.

André staat voor een enorme berg en pakt een hand compost. “Kijk dan, prachtige compost, gemaakt van het gft en de etensresten van onze inwoners. Maar we kunnen niet uitsluiten dat er soms een klein stukje plastic of glas in zit. Dat willen we natuurlijk niet. We doen er alles aan om het eruit te halen. Maar als mensen thuis goed opletten met wat ze in de gft-bak gooien, hoeft het er helemaal niet in te zitten.” Aan het woord is André Bout, bedrijfsleider bij de compostering in Purmerend en Middenmeer. Op deze locaties worden jouw etensresten en tuinafval verwerkt tot compost en groen gas. Maar hoe kan het dat er soms een klein stukje plastic of glas tussen zit? 

Aardappelschilmesje kwijt? 
“In onze installaties schudden, zeven, hakken en malen we al uw etensresten en tuinafval. Zo vissen wij bijvoorbeeld tientallen aardappelschilmesjes uit het gft. Want u bent niet de eerste waarbij het mesje per ongeluk in de bak belandt. Maar er belanden ook plastic zakjes of glazen potjes in het gft. Bijna alles kunnen we er gelukkig uithalen, maar glas en plastic moet echt in een andere bak. In de gft-bak horen alleen groente, fruit, tuinafval en etensresten. Geen plastic bakjes of zakjes. Als dat lukt zijn wij in staat om hele mooie keurcompost te maken zonder vervuiling.” aldus André.

Gratis afvalwijzer
Soms is het lastig te bepalen waar je een bepaald product weggooit. Check dan de (gratis) afvalwijzer in de HVC-app. In deze afvalwijzer kan je ruim 1000 producten opzoeken en nakijken waar ze weggegooid moeten worden. Staat een product er niet bij? Laat het ons weten, dan voegen we het toe. De app is te downloaden in ITunes en Google Play (zoek HVC).