Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Windmolen Kralingseveer met druk op de knop geopend

dinsdag 08 november 2016

Windmolen Kralingseveer met druk op de knop geopend

Windmolen Kralingseveer in Capelle aan den IJssel is 7 november officieel in gebruik genomen. HVC bouwde de windmolen op het afvalwaterzuiveringsterrein van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De windmolen is bijna 150 meter hoog en heeft een vermogen van 3 MW per jaar waarmee 2.600 gezinnen in hun energiebehoefte kunnen worden voorzien. Met een symbolische druk op de knop opende jeugdbestuurder Jasper Peters van het hoogheemraadschap de windmolen.

Jasper Peters, jeugdbestuurder van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, is trots dat hij de ‘druk op de knop’ mocht geven. “Ik ben van de generatie die van jongs af aan leert dat fossiele brandstoffen de aarde uitputten en bijdragen aan de CO2-uitstoot met alle negatieve gevolgen van dien. Het startschot geven voor een windmolen voelt of ik een kleine bijdrage mag leveren aan het doorgeven van een duurzame wereld aan mijn leeftijdsgenoten.” 
Ook wethouder Duurzaamheid Josien van Cappelle van gemeente Capelle aan den IJssel is blij met de komst van de windmolen: “Hiermee levert Capelle een mooie bijdrage aan de opwekking van duurzame energie in de regio en daarmee aan het terugdringen van CO2-uitstoot. De komst van windmolen Kralingseveer past in onze doelstelling om initiatieven op het gebied van duurzaamheid te stimuleren.”

Windmolen Kralingseveer 

In maart van dit jaar is HVC gestart met de bouw van de windmolen op het awzi terrein in Capelle aan den IJssel. Bestuurder Toon van der Klugt van HHSK is trots dat de windturbine op het terrein van de awzi Kralingseveer gebouwd is. “Het laat zien dat wij als waterschap het belang van duurzame energie erkennen en wij, dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, het van groot belang vinden om hier daadwerkelijk een bijdrage aan te leveren”. De windmolen heeft een ashoogte van 99 meter, waarbij de hoogte inclusief de wieken bijna 150 meter is. De energie die de molen opwekt is jaarlijks goed voor 2.600 huishoudens. Dit levert een CO2-reductie op van ruim 5.000 ton, wat vergelijkbaar is met de uitstoot van 1.350 auto’s die elk 25.000 km per jaar rijden. HVC draagt met de windmolen bij aan de rijksdoelstelling om in 2020 in Nederland 14 % van de energie duurzaam op te wekken. 

Eigen windenergie

HVC vindt het belangrijk dat de duurzaam opgewekte windenergie van windmolen Kralingseveer beschikbaar komt voor inwoners en bedrijven uit de directe omgeving. Geïnteresseerden die stroom willen afnemen of een eigen stukje windmolen willen kopen kunnen contact opnemen met HVC via het contactformulier op www.hvcwindkralingseveer.nl