""

Zonneparken waterschap Hollandse Delta

Op zes rioolwaterzuiveringen van waterschap Hollandse Delta legden we zes zonneparken aan voor onze aandeelhouder. De hoeveelheid groene stroom die de 19.000 zonnepanelen opwekken, is bijna twee keer zo veel als de rioolwaterzuivering nodig heeft. 

Energieneutraal

Deze zonneparken zijn belangrijk voor de verduurzaming van het waterschap. Hollandse Delta wil namelijk in 2030 energieneutraal zijn. In 2017 tekenden zij met ons een overeenkomst. Samen zorgen we voor een duurzame energieopwekking op de locaties van het waterschap door zonne- en windenergie. Deze zes zonneparken zijn een belangrijke eerste stap.

 

19.000 zonnepanelen

Barendrecht is met 7.000 zonnepanelen het grootste zonnepark. Dan volgen Zwijndrecht (3.800), Middelharnis (3.300), Oostvoorne (1.900), Goedereede (1.700) en Numansdorp (1.000). De hoeveelheid groene stroom die de 19.000 zonnepanelen opwekken, is bijna twee keer zo veel als de rioolwaterzuivering nodig heeft. Wat er overblijft, levert Hollandse Delta terug aan het elektriciteitsnet. Dat is voldoende om ruim 500 huishoudens een jaar lang van groene stroom te voorzien.

En naast zonne-energie, wekken we ook windenergie op bij het waterschap met een windmolen in Middelharnis

 

zonnepark gaat op in landschap

In het ontwerp van het zonnepark is zorgvuldig rekening gehouden met de natuur. De sloot langs het zonnepark in Barendrecht is verbreed en heeft een natuurvriendelijke oever. Er is een bloemenmengsel ingezaaid en bijen bevolken het zonnepark. Het grasland tussen de zonnepanelen biedt leefruimte aan allerlei vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren. Schapen begrazen de zonneparken.

Impressie

""
""
""
""
""
""
""
""
Adres

Locaties

Barendrecht, Goedereede, Middelharnis, Numansdorp, Zwijndrecht en Oostvoorne

HVC illustratie Zonne energie CMYK

Aantal

19.000 zonnepanelen

Elektriciteit

Gemiddelde opbrengst per jaar

7.300 MWh

Huis

Voldoende groene stroom

voor het jaarverbruik van de 6 rioolwaterzuiveringen én 500 huishoudens

Co2

Vermeden uitstoot

3.100 ton CO2 per jaar

Auto

Vermeden uitstoot

gelijk aan 1.300 auto's minder op de weg, die 25.000 km/ jaar zouden rijden

wij helpen met lokale oplossingen.

Met zonne- en windparken, helpen wij onze aandeelhoudende gemeenten en waterschappen hun doelstellingen uit de regionale energiestrategie (RES) te realiseren.

meer voor gemeente & waterschappen
je ziet de zonnepanelen van de zonneweide en daartussen lopen 11 bezoekers van de open dag

Gerelateerde projecten

Zonnepark Sunspace

HVC en de Stichting Energieneutraal Noord Flevoland hebben de handen ineen geslagen om zonnepark Sunspace te ontwikkelen.

Zonnepark Amstelwijck
Sunspace zonnepark tekening

zonnepark Noordermeerdijk

Langs de Noordermeerdijk, tussen de windmolens, in de gemeente Noordoostpolder bouwen we één van de grootste zonneparken van Nederland. Met 20

Zonnepark Amstelwijck
Schets zonnepark Noordermeerdijk

Zonnepark Amstelwijck

11.500 zonnepanelen op zonnepark Amstelwijck in Dordrecht wekken sinds 2021 groene stroom op, genoeg voor ongeveer 1.850 huishoudens.

Zonnepark Amstelwijck
trein passeert zonnepark Amstelwijck