""

Zonneparken waterschap Hollandse Delta

Op zes rioolwaterzuiveringen van waterschap Hollandse Delta legden we zes zonneparken aan voor onze aandeelhouder. De hoeveelheid groene stroom die de 19.000 zonnepanelen opwekken, is bijna twee keer zo veel als de rioolwaterzuivering nodig heeft. 

Energieneutraal

Deze zonneparken zijn belangrijk voor de verduurzaming van het waterschap. Hollandse Delta wil namelijk in 2030 energieneutraal zijn. In 2017 tekenden zij met ons een overeenkomst. Samen zorgen we voor een duurzame energieopwekking op de locaties van het waterschap door zonne- en windenergie. Deze zes zonneparken zijn een belangrijke eerste stap.

 

19.000 zonnepanelen

Barendrecht is met 7.000 zonnepanelen het grootste zonnepark. Dan volgen Zwijndrecht (3.800), Middelharnis (3.300), Oostvoorne (1.900), Goedereede (1.700) en Numansdorp (1.000). De hoeveelheid groene stroom die de 19.000 zonnepanelen opwekken, is bijna twee keer zo veel als de rioolwaterzuivering nodig heeft. Wat er overblijft, levert Hollandse Delta terug aan het elektriciteitsnet. Dat is voldoende om ruim 500 huishoudens een jaar lang van groene stroom te voorzien.

 

zonnepark gaat op in landschap

In het ontwerp van het zonnepark is zorgvuldig rekening gehouden met de natuur. De sloot langs het zonnepark in Barendrecht is verbreed en heeft een natuurvriendelijke oever. Er is een bloemenmengsel ingezaaid en bijen bevolken het zonnepark. Het grasland tussen de zonnepanelen biedt leefruimte aan allerlei vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren. Schapen begrazen de zonneparken.

Impressie

""
""
""
""
""
""
""
""
Adres

Locaties

Barendrecht, Goedereede, Middelharnis, Numansdorp, Zwijndrecht en Oostvoorne

HVC illustratie Zonne energie CMYK

Aantal

19.000 zonnepanelen

Elektriciteit

Verwachte opbrengst per jaar

7.300 MWh

Huis

Voldoende groene stroom

voor het jaarverbruik van de 6 rioolwaterzuiveringen én 500 huishoudens

Co2

Vermeden uitstoot

4.000 ton CO2 per jaar

Auto

Vermeden uitstoot

gelijk aan 1.045 auto's minder op de weg

Gerelateerde projecten

zonnepark Amstelwijck in Dordrecht

11.500 zonnepanelen op zonnepark Amstelwijck in Dordrecht wekken sinds 2021 groene stroom op, genoeg voor ongeveer 1.800 huishoudens.

zonnepark Amstelwijck in Dordrecht
trein passeert zonnepark Amstelwijck