Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Van gft-afval naar groen gas en compost
HVC maakt de cirkel rond.  Van groente-, fruit-, en tuinafval maken wij groen gas en compost. Het geproduceerde groene gas wordt aan het openbare gasnet toegevoegd, zodat bijvoorbeeld auto’s hierop kunnen rijden.
Bekijk hieronder een film over de verwerking van gft-afval.

Van restafaval naar elektriciteit en warmte
In de afvalenergiecentrales wordt restafval verbrand dat niet meer hergebruikt of gerecycled kan worden. Bij het verbranden van het restafval komt veel warmte vrij. Deze warmte gebruikt HVC om elektriciteit op te wekken en een collectief warmtenet te voeden. Dat scheelt fossiele brandstof en dat zorgt voor een flinke verlaging van de CO2- uitstoot.

De elektriciteit wordt geleverd aan de aandeelhouders van HVC, de gemeenten en waterschappen die ook het afval aanleveren.

De warmte die overblijft na het opwekken van elektriciteit kan nog goed gebruikt worden om woningen en bedrijven te verwarmen in de directe omgeving van de afvalenergiecentrales. Bij HVC wordt water verwarmd, dit warme water wordt via een gesloten en geïsoleerd leidingnet naar gebouwen in de directe omgeving gebracht. Het warme water gaat vervolgens via leidingen naar woonwijken, waar het wordt gebruikt om huizen te verwarmen en het water uit de kraan verwarmd. Het afgekoelde water gaat terug naar HVC waar het opnieuw wordt verwarmd.