afbeelding van zonnepanelen op de voormalige vuilstortplaats Crayestein

Zonnepark Crayestein Dordrecht

Zo’n 12.000 zonnepanelen op de voormalige stortplaats Crayestein bij het terrein van HVC leveren jaarlijks groene energie voor ruim 1.100 huishoudens. Met daarnaast 2.200 ton minder CO2-uitstoot is dit weer een mooie stap in de verduurzaming van Dordrecht.  

Inwoners doen mee

Zonnepark Crayestein levert sinds juli 2019 groene stroom. Het project stond open voor financiële participatie. 166 deelnemers uit Dordrecht hebben in totaal voor bijna € 300.000 geïnvesteerd.  Inwoners delen zo mee in de opbrengst van het zonnepark. Én dragen meteen bij aan een schonere omgeving. De opbrengst investeren we weer in nieuwe duurzame-energieprojecten in Dordrecht.

Zonnepanelen op een oude vuilnisbelt gezien vanuit de lucht met op de achtergrond water, waterzuiveringsbasis en de afvalenergiecentrale van HVC
Close
Zonnepanelen op een oude vuilnisbelt gezien vanuit de lucht met op de achtergrond water, waterzuiveringsbasis en de afvalenergiecentrale van HVC
Adres

Locatie

Dordrecht

Zonnepaneel

Aantal

11.792 zonnepanelen
3,47 MWp

Vermeden co2

Vermeden CO2

De CO2-reductie staat gelijk aan circa 2.200 ton per jaar

Groene stroom

Voldoende groene stroom

voor het jaarverbruik van ruim 1.100 huishoudens. 

Samenwerking

Energiecoöperatie Dordrecht (ECD), een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht en HVC, is initiatiefnemer van het zonnepark. ECD heeft als doel om de ontwikkeling en het gebruik van duurzame energie in Dordrecht te stimuleren. 

Zonnepark Crayestein is samen met Energiezorg gerealiseerd. In Energiezorg werken Afvalzorg en HVC samen om voormalige stortplaatsen opnieuw te benutten door er zonneparken aan te leggen. Afvalzorg brengt daarbij de expertise van stortplaatsen in en HVC die van duurzame energieproductie

Naast Crayestein Dordrecht zijn ook 2 voormalige stortplaatsen in Middenmeer (zonnepark Wieringermeer) en Alkmaar (zonnepark Boekelermeer) ingericht als zonnepark. 

Gerelateerde projecten

Zonnepark Boekelermeer Alkmaar

Op de hellingen van de voormalige stortplaats op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar liggen ruim 8.000 zonnepanelen.
Zon op dak basisscholen en sporthallen in Dordrecht
Rij van zonnepanelen tegen een helling.

Zonnepark Zuyderzon Almere

Vroeger stroomde hier het water van de Zuiderzee. Nu ligt er een zonnepark dat groene stroom opwekt voor zo’n 10.000 Almeerse huishoudens.

Zon op dak basisscholen en sporthallen in Dordrecht
Projectleider staat bij het zonnepark Zuyderzon een geeft bezoekers van de open dag uitleg